Snabblån med låg eller utan ränta

Ränta är den summa som du betalar till långivaren som avgift för att du får låna pengar. Det är en viss procentsats av den totala summan du väljer att låna. Utöver räntan tillkommer andra avgifter som banken tar, exempelvis uppläggningsavgift och aviavgifter. Vill du ta reda på den totala kostnaden för ditt lån, ska du se på det som kallas för effektiv ränta. Räntan baseras på hur mycket pengar du vill låna och hur länge du vill låna dem, ett kort lån kan till exempel ha högre ränta än ett längre lån.

Om du bara ser på den effektiva räntan för ett snabblån kan den vara skrämmande, det är nämligen inte ovanligt att den ligger på flera hundra procent. Det beror på att den beräknas på årsbasis, alltså hur mycket lånet skulle kosta under ett år. De flesta snabblån har dock inte så långa löptider utan återbetalas efter 30–90 dagar. Då alla långivare numer är skyldiga att redovisa alla kostnader som kommer med lånet, kan du se vilka avgifter som tillkommer och hur dessa kostnader räknas ut. Ränta läggs på de flesta snabblån men det finns även de lån som är räntefria.

Räntefria lån

Ett räntefritt lån betyder att du inte behöver betala någon ränta eller några avgifter på det lån som du tar. De räntefria lånen är oftast ett sätt för långivare att locka till sig nya kunder med förhoppningen om att de kommer ta ett större lån hos dem efter det första räntefria lånet. Beloppen är som regel låga, vanligtvis runt 500–1000 kronor, varför långivaren tar en mindre risk. Du kan dock endast beviljas ett räntefritt lån en gång och det är oftast också den första gången du tar ett lån. Ett räntefritt lån kan också betyda att du inte behöver betala ränta under en viss period, till exempel 30 dagar, för att sedan betala ränta under den resterade tiden på ditt lån. Återbetalar du hela lånet inom 30 dagar, betalar du alltså ingen ränta. Tänk på att lånet inte alltid blir billigare för att du väljer ett lån som är räntefritt. Det är viktigt att du läser avtalet för att se hur länge du får låna räntefritt och vad kostnaderna blir om du behöver en förlängning.

Behöver du pengar snabbt och vet att du kommer kunna betala tillbaka ditt lån inom den räntefria perioden, exempelvis 14 dagar, är det ett alternativ. Om du behöver tre månader på dig att betala lånet kan det vara smart att välja ett lån som har en låg räntekostnad under hela perioden för att inte få en skyhög ränta efter att den begränsade räntefria perioden är över.